SALÁT 100x JINAK!!!

Zase jste dostali hlávkový salát nebo jakýkoliv jiný a nevíte co s ním? Nebo vám jich roste na zahrádce tolik, že je nestíháte zpracovávat?

A nebaví vás omýt si dva listy a dát si je k jídlu? Nebo vám už nechutná pouze typická varianta hlávkového salátu – listy salátu + zálivka z vody, octu a cukru?

Mám pro vás skvělé řešení, jak si salát nachystat tak, abyste ho měli připravený kdykoliv k použití.

Je velká škoda tento poklad jara a léta, který je plný vitamínů a minerálů, nechat ovadnout a pak vyhodit jen proto, že jste ho nestihli sníst.

Čtěte dál a budete mít salát po celé jaro i léto připravený k dalšímu použití. Můžete ho použít buď samostatně k jakémukoliv jídlu nebo si z něho udělat vydatný zeleninový salát jako hlavní jídlo, dokonce klidně na 100 způsobů 😊

Záleží jen na dobré přípravě a vaší kreativitě a chuti.

POSTUP:

Vezměte hlávku jakéhokoliv salátu – já mám zrovna hlávkový.

Napusťte si do dřezu studenou vodu. Odřízněte spodek salátu. Listy se vám díky tomu začnou sami oddělovat. Všechny listy dejte omýt do dřezu.

Zlehka, ale důkladně listy omyjte. Dejte je postupně do odstředivky a zbavte je nadbytečné vody. Odstředivka na salát je opravdu skvělá věc. Díky ní mám salát pořád připravený do zásoby. Tato odstředivka stála cca 200 Kč. Takže malá investice, ale skvělý pomocník. Vřele doporučuji, i když nemám ráda zbytečně moc pomocníků v kuchyni.

Listy si naskládejte na sebe. Rozřežte na půl. Když jsou velké, tak ještě napůl. A potom nakrájejte na malé kousky.

Vezměte si nějakou větší zavírací krabičku, do které nakrájený salát přemístěte. Zavřete a můžete uložit do lednice na pozdější použití nebo si můžete rovnou vyrobit nějaký salát.

Aby byl salát chutný, je dobré na něho udělat nějakou zálivku. A tu si nachystáme také do zásoby. Mě osobně nebaví ji chystat na každou porci zvlášť. Takže chystám také více a mám ji připravenou v lednici.

Vezměte si malou skleničku třeba od jogurtu. Dejte do ní:

  • 4 PL za studena lisovaného oleje (olivový, lněný, sezamový ….)
  • 2 PL citrónové šťávy (balsamica nebo umeoctu)
  • 2 ČL medu (rýžového, javorového nebo datlového sirupu …..)
  • 2 ČL dijonské hořčice
  • trochu solipepře

Zavřete skleničku a pořádně protřepejte, ať se suroviny spojí. Máte nachystáno, můžete uložit do lednice, kde vydrží 3-5 dní stejně jako salát. Poměry na zálivku dodržuji, ale suroviny obměňuji, takže už tady získám spoustu variant chutí.

A když máte takto připravený salát, tak z něho kdykoliv můžete lehce vykouzlit plnohodnotné jídlo.

Vezměte zeleninu, kterou máte rádi. Velice ráda část zpracuju tepelně, aby salát nebyl ochlazující povahy. Zeleninu můžete lehce osmahnout, blanšírovat, upéct, uvařit ….. záleží na vás. Potom můžete přikrájet kousek zeleniny syrové. Přidejte váš nakrájený salát z lednice.

Potom určitě přidejte nějakou bílkovinu – maso, rybu, sýr, vejce. Skvělým zdrojem bílkovin jsou také luštěniny. Těch je na trhu spousta druhů. Ty můžete mít také přichystané v zásobě, takže už jen vyklopíte. Jaké máme druhy luštěnin a jak si je lehce připravit do zásoby jsem vám zpracovala tady.

Posypat můžete různými semínky – slunečnicová, dýňová, konopná, sezamová ….

Pokud chcete můžete přidat i nějaké sacharidy. Dole na fotce jsem naráz vytvořila 3 varianty. Základ byl stejný – já jsem měla na večeři, takže bez sacharidů (často na večeři vynechávám sacharidy). Synovi jsem k tomu dala chléb – je ve vývinu. A sobě ráno do práce na snídani jsem přimíchala celozrnnou rýži – sacharidy jsou potřeba pro energii.

Více o sacharidech a jak si je připravit do zásoby pro Vás připravuji v dalším e-booku. Zatím se můžete těšit 😉

Lehce polijte připravenou zálivkou a promíchejte. DOBROU CHUŤ.

Vidíte, že salát může chutnat pokaždé úplně jinak. Záleží na vás, co máte rádi – jakou dáte bílkovinu, sacharid, semínka, jakou uděláte zálivku …..

Závěrem bych vám ještě chtěla říct, když mluvím o zelenině, tak tím myslím např. mrkev, petržel, řepu, dýni, kedluben, květák, ředkev …… a mnoho dalšího.

Rajčata a okurky si nechejte do salátu v opravdu parném létě. Mají ochlazující účinek na tělo, proto v jiném ročním období bych byla s jejich konzumací opatrná.

Přeji vám mnoho salátů různých chutí 😉 a mějte se krásně ❤️

Jsem průvodkyní na cestě za zdravým životním stylem. Už více jak 8 let se věnuji stravě a jejímu působení na zdraví. Pomáhám ženám zlepšovat svoji imunitu a díky malým krůčkům ve změně stravování a v celém životě je láskyplnou cestou vedu k hezčí postavě, krásné pleti, vlasům i nehtům. Můj příběh si přečtěte tady >>
  • Jak mít uvařené luštěniny nachystané do zásoby? Přečtěte si e-book ZDARMA:
  • Nejnovější články
  • Kategorie
    • Žádné rubriky
  • Potkáme se na Facebooku: